pekkakorvenniemi

Alko vääristää kilpailua ja luo epätasa-arvoa

Taas on pinnassa Alkon myymälöiden sijoittumisen vääristävä vaikutus kauppojen kilpailutilanteeseen.

Tähän on yksinkertainen ja monia muitakin etuja tarjoava helppo ratkaisu: Sallitaan viinien myynti kaikissa päivittäistavarakaupoissa. Näin on niissä Euroopan maissa, joissa alkoholiongelmat kaikin mittarein ovat vähäisempiä kuin Suomessa. Suonmalainen holhouspolitiikka on aikansa elänyttä. Lähihistoria osoittaa, että sillä on vain onnistuttu ylläpitämään korkeaa kulutus- ja  ongelmatasoa, kun esimerkiksi vapaamman alkoholipolitiikan ja alemman alkoholiverotuksen Saksassa ongelmia on paljon vähemmän ja siellä alkoholin kulutus on nykyisin entisestään laskussa.

Viiinien vapauttaminen normaalin elintarvikekaupan yhteyteen lisää alueelista tasa-arvoa maassamme ja tukee lähikauppoijen säilymistä kaikkien ulottuvilla. Se toki johtaa muutamassa vuodessa koko Alko OY:n lopettamiseen, mutta se on vain kaikin puolin hyvä asia.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Tilaa ulkomailta, myyjä maksaa verot. Tämä selvisi minulle tänään. Luulin, että joutuu tullissa kauheaan paperisotaan, mutta Se oli joskus neljä vuotta Sitten ja ilmeisesti tahallisesti on pimitetty sitä tietoa, että ulkomailta saa tilata aivan vapaasti. Ei muuta kuin plaraamaan vähän parempia valikoimia! Alko kaatuu, Se on vain ajan kysymys.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuka sitä tietoa on pimittänyt?
Kyllä ne pykälät on vapaasti luettavissa,
Monet ovat jo pitkään tilanneet juomansa suoraan kotiovelle netistä.
Nämä ovat niitä EU-jäsenyyden helppouksia, muun muassa.

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

No ei ole paljon tullut aamukaffeella lakitekstiä plarattua. Täl kännykän ei linkityksiä voi laittaa, mut kato kanasen blogin viides kommentti ja siit linkki reittaysplokin postaukseen. Asiaa on pimitelty ja koetettu tahallaan vaikeuttaa, sen käsityksen sain.

Käyttäjän LasseRyti kuva
Lasse Ryti

Jokainenhan tuon on tajunnut jo lähes sadan vuoden ajan. Itsekin ja Hollannissa sekä tyypillisissä kaupungeissa Saksassa asuneena on huomannut, että ei keskieuroopassa ole mitään ongelmaa alkoholin kanssa pikkukaupungeissa.

Toki sieltäkin myös pari juoppoa löytyy per kaupunki.

Onkohan Suomessa holhousmentaliteetti syynä siihen, että kun viinaa saa, se pitää juoda. Itsellä kuitenkin on täysin erilaisia kokemuksia. Esimerkiksi kenellä on se kallis Glendfiddish viskipullo tai se kypsymässä oleva viskitynnyri vieläkin odottamassa sitä suurta tilaisuutta?

Naapurin autokauppias kun jäi eläkkeelle, niin hänellä oli huone täynnä erilaisia lahjaviinoja. Ei kuulemma ollut tehnyt mieli juoda kuin pari pulloa viskiä 20 vuoden aikana!

Tällaisiakin "juoppoja" Suomesta löytyy!

Itse en luule hänen heittäytyvän juomaan varastoa tyhjäksi :)

Niin kauan kun saa tilattua viinejä Etelä-Euroopasta, ei tarvitse Alkossa käydä, vaikka valikoima on melko- ja paikoitellen erittäin hyvä.

Alkoholivero vain tekee juomista järkyttävän kalliit. Viime lomamatkalla paikallista viiniä sai marketista 2l/€, ja oli todella hyvää viiniä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Enpä kaipaa kotimaiselle duopolille yhtään enempää mahdollisuuksia tappaa pienmyymälöitä (ml Alko) kuin ne tähän asti ovat tehneet. Kilpailua pitää saada lisää ja paljon kunnes nuo tipahtavat norsunluutornistaan.

Sensijaan kaipaan mahdollisuutta purkaa monopoli ja antaa pienille kivijalkayriryksille mahdollisutta osallistua mukaan tasavertaisena Alkon kanssa. Euroopassa pienet ja isommat yksityiset alkoholi- ja tupakkakaupat ovat arkipäiväinen näky.
Miksi ei meillä? Miksi antaa duopolille eväät ryssiä sekin?

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Miten K/S-ryhmien "duopoli" Alkon lopetuksesta pahenee? Niiden kuten muidenkin omistamat maaseutumyymält ja lähikaupat kannattaisivat vain paljon paremmin, jos viini olisi niiden valikoimissa. Koska nykyisin viinin takia pitää mennä jättimarkettiin, niin sieltä tehdään muutkin ostokset lähikaupan käytön sijasta.
Pienten lähikauppojen säilymisestä kiittäisivät etenkin lapset, vanhukset, maaseutu sekä ympäristönsuojelu ja uskoakseni kansanterveyskin.

Pekka Iiskonmaki

Suomi ei ole markkinatalousmaa, joten Alkon toiminta on linjassa Suomen politiikan kanssa.

Toimituksen poiminnat