pekkakorvenniemi

Suomen alkoholipolitiikka kummajainen EU:ssa

Käytiin ruokakaupassa matkalla kämpille parvekeillalliselle. Poikettiin saksalaisketjun ruokakaupassa. Ostetiin tuoretta batonkia, juustoja ja pikkupullo hyvää Ruby Cabernet-punaviiniä, joka maksoi 0,99 €. Olimme onnelllisa istuessemme hissukseen syömässä parvekkeella maisemaa katsellen ja viiniä maistellen.
Suomalainen lukija ymmärtää tuosta, että emme olleet Suomessa. Ei kai muuten paljon väliä, missä EU-maassa olimme, sillä ruokakaupasta saa viinin suunnilleen samaan huokeaan hintaan noin kahdessakymmenessä EU-maassa.
Vain Suomi, Ruotsi ja Englanti lienevät poikkeuksia. Niissä kansaa on vuosikyymmeniä piinattu yrittämällä holhota ihmisiä viinin minimoimalla saatavuus ja maksimoimalla hinta. Ja mehän tiedämme, mikä on ollut tulos: juuri näissä maissa alkoholista aiheutuvat ongelmat ovat suurimmat, ja alkoholin kulutus on niissä laskenut hitaammin kuin noissa parissakymmenessä vapaan politiikan maissa. Olisi aika siirtyä Suomessakin eurooppalaiseen alkoholipolitiikkkaan. Se parantaisi ihmisten tasa-arvoa, matkailutasetta, ravintola- ja hotellialaa, maaseutu- ja kivijalkakauppojen asemaa, kauppojen välistä tervettä kiilpailua, ilmastonmuutoksen torjuntaa, kansalaisten ruumiin ja varsinkin meilen hyvinvointia sekä asenneilmapiiriä.
(Juuri kuulimme, miten Espanjan Barcelonassa kärsitään turistiien juoopottelustta, koska sinne virtaa valtavasti tutristeja näistä kalliin viiniin maista (siis suomalaisia, ruotsalaisia ja brittejä), joiiden iihmiset eivät ole koskaan saaneet oppia luonnollista suhtautumista alkoholipitoisiin juomiin eikä oikeita juomatapoja.
(Kun meillä verrataan muutenkin surkeita alkoholinkäyttötilastoja, älkäämme unohtako, että esimerkiksi Espanjan osalta ilmeisestii suuri osa sinne tilastoidusta lisääntyneestä kulutuksesta onkin suomalaisten kulutusta, joka pitäisi siirtää Suomen kulutustilasttoon. Mutta tätähän ei meidän holhouksesta leipänsä saava virkamies tietenkään tee, koska sehän todistaisi hänen työnsä hyödyttömyyden.)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Vain suomalainen tietää mikä on suomalaiselle parasta, totesi eräs eduskuntavaaliehdokas imelässä blogissaan ennen vaaleja.

Tämä on nyt sitä itseään: suomalainen alkoholi-, säännöstely- ja kieltolakipolitiikka on sitä kansallista itsemääräämisoikeutta ja moniosaamista jota muualta ei vastaavassa määrässä löydy. Hiljentykäämme hetkeksi tunteaksemme ylpeyttä.

Aika vähän ilmoittautuu sen kansallisen osaamisen puolustajia kun puhe käy kotimaiseen kieltolakipolitiikkaan.

Onneksi nykyisin on kansalaisilla entistä enemmän mahdollisuuksia hakea tähän osaamiskeskittymään vaihtoehtoja ilman että omat viranomaisemme voisivat siihen puuttua kuten joskus ennen. Kiitos kuuluu kansainvälisille sitoumuksille ja sopimuksille. Irtautumalla niistä kansalaisia ja yrtyksiä voisi rankaista ja kieltää paljon rankemmin.

No liikaa meitä rajoitetaan vieläkin mutta uskoisin parempien aikojen vielä joskus koittavan vaikka hitaasti se käy.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Eikös se juttu mene niin, että kaikki kielletty on parasta! Taisipa Suomi kieltolain aikana edustaa kotipolton maailmanennätystä ja tietenkin trokausta!

Nykyhallitus tuskin edistää vapaampaa alkoholipolitiikkaa, päinvastoin, vaikka muita rajoitteita pyritäänkin poistamaan.

Meillä vedotaan aina humalahakuisen juomisen seuraamuksiin ja alkoholihaittojen tuomiin kansanterveydellisiin sairauksiin, jotka kaatuvat yhteiskunnan maksettaviksi.

Alkoholin hintaan sisältyy runsaasti valtiolle karttuvaa veroa, jonka tietenkin maksavat he, jotka tiuhaan nykivät 'pitkäripaista'. Eli, runsaasti juovat maksavat hoitokulujaan jo juodessaan.

Nurinkurista tässä onkin se, että alkoholin liikakäytön rajoittamisessaan, lainlaatijat pitävät kiinni vanhakantaisuudestaan, joka onkin loppujen lopuksi turmiollisempaa kuin uudenlaisen näkökulman avaaminen ja opetusmetodit olisivat mm. viinikulttuurille.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kysymyksessähän on verojen keruu valtiolle, ettusshan viinantislauksesta ja oluenpanosta kuuluikin papeille.

Käyttäjän MirjamiParant kuva
Mirjami Parant

Valamon luostarissa on aloitettu whiskyn valmistus. Viiniä siellä on kypsytelty ilmeisimmin jo pidempään. Todennäköisimmin juomat menevät myyntiin, joista saaduilla tuloilla munkit rahoittavat elantoaan. Lieneekö noissa juomissa myös valtiolle kerättävää veroa?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #4

Munkithan alkuun keksivätkin tislata viini konjakiksi,jopa vanhassa Raamatun käännöksessämme todettiin,"Juo viinasi ilolla"!

Toimituksen poiminnat